Projekt Store Sø

Video

                                                                                                                                                                                        Til forside J & S

Efter lang tids forberedelse gik projektet med at udgrave den nordlige ende af Den Store Sø i gang af starten af august 2006.

 

Klik på billedet                Videoen varer 23 minutter

for at se video                 Ønsker du en kopi af videoen (i bedre kvalitet) tilsendt på DVD,          

fra projektet                     bedes du henvende dig på email: christian@jensenogsorensen.dk

 

Baggrunden for projektet var, at et meget stort område efterhånden var groet til i padderokker, som bare spredte sig hurtigere år for år, hvilket medfører aflejring af en masse mudder med mindre vand og en knap så flot udsigt fra nordenden af søen til følge.  Målet var at skabe et nyt stort og åbent vandspejl og et område med en god vanddybde.

Sådan så projektområdet ud, før gravningen gik i gang:

                                                     

Første skridt var at få fjernet bevoksningen på brederne omkring graveområdet. Jægerne havde allerede tidligere på året fældet de fleste træer langs den ene bred, men der resterede stadig en hel del rydning, hvilket der gik rigtig mange timer med i starten af august.

 

Samtidig blev vandstanden i søen sænket 30-40 cm for at minimere presset på den kommende dæmning, og der blev lagt nyt rør under Jernbanegade...

 

I midten af august påbegyndte Carsten Vad Holm de dæmninger af mudder, som skulle være med til at afspærre graveområdet. Det foregik med den flydende gravemaskine, som Carsten selv har bygget......  

                  

Flyt musen hen over billedet og se maskinen i aktion:

 

Derefter blev der gjort klar til at bygge en dæmning af træ, som skulle spærre for vandet på det bredeste sted mellem graveområdet og resten af søen. Fire lange stammer blev sat sammen til to, som skulle danne grundpillen i dæmningens opbygning. Stammerne blev fragtet til graveområdet med Carstens gravemaskine.

 

Den 27. august kunne selve dæmningsbyggeriet så gå i gang. De to store stammer blev lagt på tværs med cirka en meters mellemrum. Der blev slået brædder på mellem de to stammer. Da stolperne skulle bankes ned, opstod der imidlertid et problem; sandet, som ligger under mudderet, var så hårdt, at det ikke kunne lade sig gøre at banke stolperne i. Derfor måtte stolperne simpelthen spules ned i sandet, hvilket heldigvis var meget effektivt.

På ydersiden af dæmningen blev der derefter slået træplader, og til sidst blev der lagt trærødder og mudder op af dæmningen for at gøre den helt tæt. Slutteligt blev der trukket en stærk stålwire fra dæmningen, som blev fastgjort i et stort træ.

Umiddelbart en stærk konstruktion, der dog stadig manglede at stå sin prøve.....

 

Den 3. september blev den officielle åbning af projektet afholdt, hvor folk med tilknytning til plantagen var inviteret til reception... Selskabets formand Klaus Bræmer-Jensen holdt åbningstale og klippede snoren over, inden pumpen blev startet. Projektet var for alvor i gang !!

Det var en hyggelig dag, hvor der var lejlighed til at gå rundt og se på graveområdet og få en nærmere forklaring om, hvad der skulle foregå.

 

Pumpen var utrolig effektiv, og allerede efter kort tid (få timer) kunne man se, vandstanden begyndte at falde. Pumpen kørte ikke uafbrudt, da den løb tør ind imellem, men det var alligevel ikke noget problem at suge det meste vand ud af området. Dog var sugekanalen ikke helt så dyb som andre steder i graveområdet, så det var ikke muligt at tørlægge området helt. Men dog nok til at der kunne graves uden problemer..

Efterhånden kom søbunden til syne......

 

Da vandet var ved at være ude af graveområdet, kunne selve gravearbejdet så gå i gang den 8. september. Dette arbejde blev udført af Carsten Vad Holm - og hårdt arbejde, det var det; Carsten arbejdede 31 timer effektivt på tre dage. Imponerende at arbejdet kunne gøres på så forholdsvis kort tid, uden at der på nogen måde blev gået på kompromis med kvaliteten af gravearbejdet -- der blev ikke sprunget over, hvor gærdet er lavest. Der blev gravet ned til sandet stort set over det hele, så der nu er en god vanddybde. Vi var heldigvis tilsmilet af tørvejr alle dagene, hvilket var med til at gøre det hele meget nemmere og behageligt. Samtidig med at gravningen var i gang, foregik der et stort arbejde med at holde vandstanden nede i området. Det var lidt af en kamp at holde pumpen i gang, da der hele tiden drev mudderklumper og plantedele hen i indsugningsområdet. Der var kun en måde at holde sugekanalen fri på; ud i vandet med skridtstøvler og en rive...

Der var mudder, mudder og mudder alle vegne, men heldigvis var der hård sandbund under mudderet overalt, så maskinen kunne køre på bunden uden problemer. Som det fremgår af billederne var mudderlaget flere steder 1½ meter tykt, og søudvalget vurderer, at der blev flyttet ca. 7500 kubikmeter mudder.

 

Resultatet af gravningen:

11. september. Dagen efter gravearbejdet sluttede                                         Et sidste blik af bunden                                                                    22. september. To uger efter gravearbejdet startede

                                                                                        29. september. Tre uger efter gravearbejdet startede

                                               

1. oktober. Tre uger efter gravearbejdet sluttede

 

Men selv om det så smukt ud efter selve gravearbejdet sluttede, var der stadig en masse arbejde, der skulle gøres; der flød en masse sivrester og mudderklumper rundt i vandet, som der blev brugt mange timer på at få revet, skovlet eller løftet på land. Der skulle lægges et nyt udløb ned, dæmningen (som i øvrigt holdt flot stand) skulle fjernes og breden skulle jævnes...

 

Kort tid efter projektet var afsluttet, viste det sig, at udløbsrøret var utæt og i øvrigt ikke stort nok til at kunne holde trit med vandpresset. Flere gange i løbet af efteråret og vinteren var vandstanden faretruende høj i søen. Derfor blev røret i marts 2007 udskiftet med et (tæt) rør med noget større kapacitet. Dette vil være med til at sikre en stabil vandstand fremover.

 

Den samlede pris for projektet beløb sig til 28500 kr. + moms

Nu kan alle så beundre det færdige resultat. Allerede et par år efter projektet var gennemført, var brederne allerede ved at gro til. Naturen er ufattelig effektiv !

Endnu en perle i Jensen & Sørensens Mindeplantage...........

                                                                                                                                                                                       Til forside J & S

Video